TOOLKIT PROTESTBORDACTIE MARS VOOR KLIMAAT EN RECHTVAARDIGHEID

Het is nu echt bijna zover: over een paar dagen is de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid! Om te zorgen dat de mars zo groot en cool mogelijk is, organiseren we woensdag 8 november een protestbordactie!

Wat is de protestbordactie?

Tijdens de protestbordactie laten we massaal onze prachtige protestborden aan de wereld zien! Om de mars zo effectief mogelijk te maken, hebben we zo veel mogelijk bordjes nodig! Deze actie heeft twee doelen:

 1. De mars zelf er zo goed mogelijk uit te laten zien door zo veel mogelijk protestborden te maken!
 2. De mars zo groot mogelijk te maken door meer mensen te mobiliseren. Het delen van je protestbord, brengt de mars ook weer onder de aandacht!

Hoe gaat het in zijn werk?

De protestborddag heeft twee stappen:

 1. Maak een protestbord!
 2. Deel je bord op sociale media en tag ons!

Op woensdag (8 november) gaan we op onze sociale media live met de online protestbordactie. Deel op die dag ook jouw prachtige protestbord! Zo motiveren we nog meer mensen om naar de mars te komen! Vergeet ons niet te taggen, dan delen we jouw creatie graag door. Of mail ‘m vast naar vrijwilligers@klimaatmars.nl!

Hoe kan je deze actie nog groter maken?

Als je graag meer wilt doen dan alleen protestbord maken, kan je ook een protestbordmiddag of avond organiseren! Zo kan je samen met andere mensen je protestbord maken. Niet alleen is dit heel gezellig, het verlaagt ook de drempel voor mensen om te komen, omdat ze van te voren al mensen kunnen leren kennen!

Hoe kan je dit doen?

 1. Regel een plek om deze posterbordmiddag of avond te organiseren
 2. Deel deze actie onder je kringen en op sociale media
 3. Haal materiaal om protestborden te maken
 4. Heb een gezellig moment en maak je protestbord!

Tips en ideeën

Vind hieronder tips over hoe je de beste protestborden maakt!

 1. Zorg dat je protestbord tweezijdig is! Op deze manier is van alle kanten je mooie bord te lezen, en zullen de foto’s en video’s van de mars (die erg belangrijk zijn voor de media!) nog mooier worden!
 2. Zorg dat je stevig materiaal hebt! Het is november en er is een goede kans dat het gaat waaien en regenen. Zorg dus dat je bord hier goed tegen kan! Gebruik bijvoorbeeld hout, of gebruik latjes om je kartonnen bord stevig te maken. (Papier is dus misschien niet heel handig)
 3. Als je tijd hebt, maak dan meerdere bordjes! Er zijn altijd mensen die geen bord bij zich hebben, dus maak er een extra die je kan delen met iemand anders! Hoe meer protestborden, hoe beter!
 4. Schets je design eerst uit! Het is altijd jammer als de laatste letters niet meer op je bordje passen…
 5. Zorg dat het goed leesbaar is! Deze spreekt misschien voor zich, maar check altijd of je bordje van een afstandje ook leesbaar is!
 6. Maak een tekening op je bord! Kunst kan erg aanspreken, dus een mooie tekening is altijd een leuk idee! Hoe pakkender je bord, hoe beter!
 7. Vind hier een lijstje met mogelijke slogans voor je bord! Deze slogans zijn vooral gericht op klimaat en niet rechtvaardigheid, maar ze zijn zeker een goede inspiratiebron!
  1. 30 ideeën voor op je klimaatprotest bord – Happy Times Magazine 
Ga naar de inhoud