Meedoen met de Klimaatmars op de Zuidas is belangrijk, maar het oproepen van je netwerk om hetzelfde te doen is net zo essentieel. Daarom hebben wij wat promotiemateriaal voor je klaargezet. Ook vind je onderaan deze pagina een handleiding vol met laagdrempelige manieren om mensen in jouw buurt aan te sporen tot deelname.
📣Op vrijdag 31 mei gaan we weer massaal de straat op! 📣
— Klimaatmars (@klimaatmars) March 25, 2024
Sluit je aan en kom met ons naar de Zuidas.
🪧Klimaatmars op de Zuidas
📅 Vrijdag 31 mei
🕞 14:00
📍Amsterdam
Voor meer informatie🔗https://t.co/0sQ5zsTEV6#decrisisisnu #mensenbovenwinst #klimaatmars #zuidasmars
🔥🌍⏳ pic.twitter.com/BiRloHKIWv
Hier vind je alle handleidingen voor hoe jij kan helpen mobiliseren. We willen je vragen deze keer vooral te focussen op het verspreiden van posters, flyers en stickers en het bellen van lokale verenigingen. Maar als je andere dingen wil doen, vind je hier ook meer handleidingen. Samen maken we de mars groot!
Door samen met mensen van je lokale groep (of gewoon een gezellige vriend of vriendin) ons drukwerk te verspreiden krijgen we meer voor elkaar, en bouwen we lokaal een band op met elkaar. Naast persoonlijk vrienden, familie of collega’s uit te nodigen kan je ook nog het volgende doen:
Drukwerk kan je ophalen bij een ophaalpunt in jouw buurt (check hier binnenkort de kaart op de website). Is er geen ophaalpunt waar jij woont, meld je dan zelf aan als plek waar je drukwerk kan ophalen en dan sturen wij een pakket op (zolang onze voorraad strekt).
Je kan natuurlijk beginnen met drukwerk verspreiden zodra je het materiaal binnen hebt, maar hou wel rekening met je voorraad. Het is handig om dichter bij de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid (12 november) het meeste drukwerk te verspreiden.
Posters
In veel steden en dorpen zijn er vrije aanplakborden waar je posters kan ophangen, zoek op de website van jouw gemeente waar deze zijn. Daarnaast willen lokale winkeliers en (eco-)supermarkten vaak ook wel een poster voor hun raam hangen als je dat aan hen vraagt. Denk ook aan andere plekken waar veel mensen samenkomen: sportclubs, religieuze instanties, buurthuizen, (muziek)scholen, etc. Ga ook eens naar een andere buurt dan je normaal gaat en bereik nieuwe mensen! Denk hierbij ook aan voor welke blokken je wil mobiliseren, in het geval van leraren is het slim om naar scholen toe te gaan met posters.
Flyers
De flyers kunnen op verschillende manieren gebruikt worden: om uit te delen op drukke plekken, als aanleiding om met mensen in gesprek te gaan, om uit te delen op je school/werk/club, of om in brievenbussen te stoppen.
Door op straat mensen aan te spreken verbreed je je doelgroep en kunnen interessante gesprekken ontstaan. Het is slim om op drukke plekken te staan, maar probeer ook eens buiten je bubbel en eigen wijk te flyeren voor extra effect. Een gesprek of ontmoeting onthouden mensen beter dan een poster of flyer zonder bevlogen pitch.
Voor flyeren in brievenbussen hebben we de volgende tips:
Stickers
Stickers zijn sneller geplakt, maar trekken ook minder snel de aandacht. Zoek daarom slimme plekken die mensen opvallen. Denk aan stoplichten, lantaarnpalen rondom (bus)stations, of op drukke looproutes in de stad. Wees je echter wel bewust van de risico’s van bepaalde plak-plaatsen.
Tijdens je belavond of in je eigen tijd kan je bellen naar organisaties of verenigingen bij jou in de buurt of in jouw sector om hen te vragen hun achterban te mobiliseren.
Dit jaar leggen we graag de nadruk op het bellen van organisaties en verenigingen, zoals een sportclub, buurthuis, culturele instellingen, studievereniging en meer. Deze organisaties/verenigingen kunnen vervolgens de informatie over de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid verspreiden onder hun leden/doelgroep. Op deze manier bereiken we dus nog meer mensen!
We raden aan om het volgende stappenplan aan te houden bij het benaderen van organisaties:
Organiseer een belavond voor je comité of bel zelf lokale organisaties, verenigingen, vrienden of kennissen: persoonlijk contact werkt namelijk beter.
Door samen te bellen bereik je een groter netwerk, inspireer je elkaar en maak je de drempel lager voor anderen om ook te komen bellen. Tijdens het bellen verwijs je naar de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid maar kan je ook vrijwilligers werven om te helpen mobiliseren of om jouw lokale coalitie te versterken. Check hier hoe je een belavond kan organiseren en hier voor een belscript.
Maak op Facebook een samenreis evenement aan met de titel ‘[stad/dorp] reist samen naar Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid’ (zie voorbeeld). Als je je samenreisevenement ook bij ons aanmeldt (volgt later op deze pagina) zorgen wij dat het op de website komt. Hier kan je ook je gekozen treintijd en spoor doorgeven als je geen gebruik wilt maken van Facebook.
Door samen te reizen kan je ook gebruik maken van samenreiskorting. Als je ook gaat flyeren kan je ook verwijzen naar jullie samenreis evenement, of zelfs een QR code uitprinten en bij posters op plakken. Samenreizen kan met de trein maar bijvoorbeeld ook met de fiets, lopend of op een andere creatieve manier! Beeldmateriaal om je Facebook evenement aan te kleden is beschikbaar op onze Flickr pagina.
Zo kun je nieuwe vrijwilligers aantrekken, samen brainstormen en plannen maken voor lokale promotie acties en samen banners en protestborden maken. Maak deze meeting open voor mensen die op allerlei manieren willen bijdragen: van input geven tot posters plakken, van een flyermiddag organiseren tot mobiliseren op werk of school. Zoek een open toegankelijke locatie af zoals een buurthuis, bieb of duurzame broedplaats waar mensen zich welkom voelen.
Vergeet niet, als je daarvoor open staat, om lokale politieke partijen uit te nodigen: deze hebben ervaring met mobiliseren.
Daarom kan jij met de lokale klimaatcoalitie of met een aantal vrienden en/of vrijwilligers een actie organiseren met het doel om aandacht te genereren voor de Mars voor klimaat en rechtvaardigheid. Wees creatief! Om inspiratie op te doen kan je kijken naar onze handleiding voor mobilisatie acties.
Lokale kranten en wijkbladen hebben vaak hele grote oplages maar weinig capaciteit om stukken te schrijven. Goed geschreven persberichten worden vaak onbewerkt geknipt en geplakt in de krant. We zijn bezig met het ontwikkelen van een persbericht dat jullie kunnen delen met (lokale) media. Het is strategisch om het belang van landelijk klimaatprotest te koppelen aan een actueel lokaal thema (bijv. de verbreding van een snelweg). Als jullie een actie of samenreisevenement organiseren om te mobiliseren voor de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid is het ook handig om die te benoemen in het persbericht.
We hebben alvast een lijst van lokale media gemaakt, maar vul deze ook zelf aan voor anderen.
De Klimaatmars wordt gefinancierd met fondsen vanuit de Klimaatcrisis Coalitie, maar ook voor een groot deel door de bijdragen van donateurs. De methode die wij hiervoor gebruiken heet crowdfunding, waarvoor wij een platform gebruiken genaamd Kentaa. Je kunt hier een kijkje nemen en natuurlijk zelf alvast een bijdrage doen.
Je kunt ook helpen met het verspreiden van de crowdfunding, bijvoorbeeld door:
Voor vragen of tips over het organiseren van je eigen inzamelingsactie kun je terecht bij de coördinator van crowdfunding voor de Klimaatmars: crowdfunding@klimaatmars.nl.
Hieronder staat materiaal om de crowdfunding campagne van de mars mee te promoten. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe beter! Neem hier zelf ook een kijkje bij de crowdfundingpagina.
🚨De crowdfunder is live🚨
— Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid (@klimaatmars) October 9, 2023
Nog maar 5 weken tot de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid! We willen de krachtigste mars ooit neerzetten. Daarom staat onze crowdfunder nu open. Het streefbedrag is 50.000 euro – help jij ons dit doel te behalen ?🔥https://t.co/AgFtvrTY8P
Sluit je aan bij de Klimaatmars. Sta zij aan zij met hen die nu al lijden onder de gevolgen van de klimaatcrisis en kom op 31 mei samen met ons naar de Zuidas. Massaal gaan we de straat op om de vervuilers en profiteurs onder druk te zetten. Doe mee en sluit je aan