In het kort

De Klimaatmars vindt plaats op zondag 19 juni in Rotterdam! We starten om 13:00 uur op de Binnenrotte. Er zal een mars zijn en een eindprogramma met speeches en muzikale optredens.

Deze pagina is momenteel nog wat kaal, maar zal binnenkort meer informatie bevatten over onder andere bereikbaarheid, toegankelijkheid en huisregels.

Als je in de tussentijd al in actie wil komen, kun je beginnen door verder te lezen op de doe-mee pagina. Hier hebben we opgeschreven op welke manieren je betrokken kunt zijn bij de Klimaatmars, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Klik op de knop hieronder!

Klimaatmars 2021

Toegankelijkheid

Samen met Feminists Against Ableism hebben we gewerkt aan de toegankelijkheid van de Klimaatmars. Veel dank voor hun toewijding en hulp.

Zicht- en hoorbaarheid

Bij het podium wordt een ruimte afgezet voor mensen in een rolstoel en meer mensen die vanwege een beperking het beste dicht op het podium kunnen zitten. Hier zetten we ook stoeltjes neer. Tijdens het programma is een gebarentolk aanwezig op het podium, welke ook te zien is op grote schermen.

Alternatieve route

Voor mensen die zich niet in de menigte willen begeven en/of geen lange afstanden kunnen afleggen, is er een alternatieve route. Deze snijdt een stuk af van de hoofdroute en is daardoor korter. Als je ervoor kiest om de alternatieve route te nemen, houd er dan rekening mee dat deze niet gefaciliteerd wordt door de politie en dat je je daarom aan de verkeersregels moet houden.

Toiletten

Er zijn toiletten aanwezig op de Binnenrotte (start- en eindlocatie van de mars). Hiervan is een deel rolstoeltoegankelijk.

Klimaatmars 2021

Bereikbaarheid

We starten om 13:00 uur op de Binnenrotte in Rotterdam. Als je op de fiets komt, zorg dat je deze in de daarvoor bestemde rekken zet!

Trein

Kom je met de trein? Ga dan naar station Rotterdam Centraal. Vanaf daar is het 1,3 km naar de Binnenrotte. We zouden iedereen graag vragen zo weinig mogelijk gebruik te maken van station Blaak, om te zorgen dat de mensen die het het meest nodig hebben (bijv. mensen in een rolstoel) via dit station kunnen reizen. Blaak is namelijk geen groot station, en kan daardoor niet zo veel mensen aan; Rotterdam Centraal daarentegen wel!

Metro

Met metrolijnen D en E reis je naar station Rotterdam Centraal. Als je begint op lijn A, B of C kun je op station Beurs overstappen op lijn D of E.

Auto

Bij Station Rotterdam Centraal is de Kiss & Ride Delftseplein. Verder zijn er verschillende P+R-terreinen aan de rand van de stad. Ook kun je parkeren bij een hoop gemeentelijke parkeergarages.

Blokken in het protest

Wanneer verschillende mensen met hetzelfde doel meedoen aan de Klimaatmars – bijvoorbeeld mensen die zich verzetten tegen gaswinning in Groningen, of tegen de mishandeling van dieren – kunnen ze ervoor kiezen om tijdens het protest samen op te trekken. Mensen die deelnemen aan zo’n ‘blok’ dragen meestal soortgelijke protestborden en banners. Geïnteresseerd? Doe mee aan een bestaand blok of begin er zelf eentje.

Hieronder staat komt een overzicht te staan van alle clusters die bij ons gemeld worden, met contactinformatie en het verzamelpunt op de dag van het protest. Als je een cluster bij ons wil melden, kan dat via het formulier!

Naam*
Decolonial Antiracist Bloc

We march for decolonial antiracist climate justice. This means we connect the dots between (white)supremacy culture that colonialism has brought and has destroyed both peoples and places. We want to heal from loss of kin, homes, health and more. We are defending and celebrating (bio)diversity. We are building community and culture of eco-social care, justice and politics. We want to decolonize earth to respect dignity of all. The call for action was initiated by Aralez, Code Rood, Free West Papua and Aseed. We are actively inviting decolonial and antiracist groups and individuals to join us.

Verder lezen
Zorg- & Gezondheidsblok ​

Tweehonderd medische tijdschriften sloegen begin september alarm, the Lancet riep code rood uit voor een gezonde toekomst en meer dat 75 Nederlandse gezondheidsorganisaties ondertekende een petitie ter alarm van de gezondheidsbedreiging die klimaatverandering vormt . Klimaatverandering is de grootste gezondheidsbedreiging van onze eeuw en verergert wereldwijde en nationale gezondheidsongelijkheid. Wij roepen daarom de regering op om urgente klimaatactie te ondernemen om de gezondheid van haar mensen te beschermen. Wij staan staan we voor de volgenden punten : Klimaatverandering te beperken tot maximaal 1,5 graad om zo de gezondheidsgevolgen te mitigeren; Gezondheid en gelijkheid centraal te zetten in het klimaatbeleid; Een gezond en duurzaam herstel; Stop van nieuwe fossiele brandstoffen gezien hun desastreuze gevolgen voor klimaat en gezondheid. 

Verder lezen
Feministen voor Klimaatrechtvaardigheid

De klok tikt voor het klimaat. Bedrijven en politici bewegen te langzaam naar oplossingen en hun blikveld is te eenzijdig. Hierdoor worden vrouwen en minderheden nog harder geraakt dan anderen door klimaatverandering. Intersectioneel feministische oplossingen zijn nu nodig!

  

Loop daarom mee in het blok Feministen voor Klimaatrechtvaardigheid. Wij staan voor eerlijke oplossingen, zoals klimaatfinanciering die door het mondiale Noorden als gift wordt gedistribueerd in het mondiale Zuiden, niet als lening. Ook willen we dat vrouwen en lokale gemeenschappen in het mondiale Zuiden vooraan staan in de rij om klimaatfinanciering te ontvangen.

  

Bovendien hebben vrouwen in het mondiale Zuiden al veel praktijkervaringen met het aanpassen aan en bedenken van oplossingen voor klimaatverandering. Daarom willen we dat ze nadrukkelijk onderdeel worden van beslissings- en oplossingsprocessen. We hebben feministisch leiderschap nodig, niet het patriarchale leiderschap dat ons de afgelopen decennia alleen maar verder richting de afgrond heeft geholpen.

 

Verder lezen
Vredesblok

Het geweld in Oekraine maakt eens te meer duidelijk hoezeer oorlog en fossiele brandstof met elkaar verbonden zijn. Dat geldt niet alleen voor Russische olie en gas waarmee Poetin’s oorlog wordt gefinancierd. Dat geldt ook voor de fossiele brandstoffen waar de westerse economie op draait. Krijgsmachten worden ingezet voor bescherming van grondstoffen voor een onduurzame economie. Mensen op de vlucht worden tegengehouden bij gemilitariseerde grenzen. Ook zijn krijgsmachten zelf grote klimaatvervuilers; het zware materieel van landmacht, luchtmacht en marine zuipt fossiele brandstof en schone alternatieven zijn niet voorhanden. Door oorlog en de verhoging van wapenbudgetten neemt deze vervuiling toe. In het vredesblok willen we zichtbaar maken dat we samen optrekken voor vrede, klimaatrechtvaardigheid en bescherming van vluchtelingen. Sluit je aan!

Verder lezen
Klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet. Daarom voert Milieudefensie campagne voor een klimaatplicht voor grote vervuilers. Doe mee en sluit je aan!

Verder lezen
Wetenschappers

Wetenschappers over de hele wereld komen in actie om noodzakelijke klimaatactie te eisen. Sluit je bij ons aan en als je er een hebt, breng een labjas mee. De wetenschap staat verenigd voor klimaat actie!

Verder lezen
Stop de bio-industrie

Er is op onze planeet geen ruimte voor een bio-industrie met 70 miljard dieren per jaar. Als we zouden stoppen met de bio-industrie kunnen we: 

  • Ontbossing voor veevoer stoppen.
  • Weer meer ruimte geven aan de natuur.
  • Lucht bodem en water gezonder maken.
  • 4 miljard extra mensen voeden.
  • Ervoor zorgen dat de aarde minder snel opwarmt.

 

Wetenschappers van het IPCC zeggen zelfs dat het snel terugdringen van de uitstoot door de bio-industrie een van de beste manieren is om gevaarlijke opwarming op korte termijn te beperken. Loop daarom mee met ons blok tegen de bio-industrie. Voor mens, dier en natuur.

Verder lezen
Teachers for climate

We zijn een organisatie van leraren uit alle lagen van het onderwijs (po tot wo) die meer aandacht voor klimaat in het onderwijs willen. Op www.teachersforclimate.nl kan je meer lezen over onze missie en activiteiten.

Verder lezen
Krimp de luchtvaart

Kom 19 juni naar de Klimaatmars, sluit je aan bij het krimp luchtvaart blok De klimaatcrisis is hier en nu. Wetenschappers slaan keer op keer alarm, maar ondertussen mogen grote bedrijven zoals Schiphol gewoon doorgaan met vervuilen. Dat mogen we niet laten gebeuren. De oplossing is duidelijk: de luchtvaart moet krimpen. Voor meer rust, meer natuur en minder klimaatschade. Samen kunnen we voor verandering zorgen en druk zetten op de politiek. Want demonstreren werkt. Kom 19 juni naar de Klimaatmars in Rotterdam. Sluit je aan bij het krimp luchtvaart blok!

Verder lezen
Geen fossiele financiën

Er gaat nog altijd veel meer geld naar de fossiele industrie dan naar duurzame oplossingen. Banken, pensioenfondsen, verzekeraars en overheden blijven investeren in de fossiele infrastructuur waarmee ze mens en natuur in gevaar brengen. Wij roepen daarom op dat financiële instellingen stoppen met het financieren van de klimaatcrisis. Loop mee met ons blok tegen fossiele financiën.

Verder lezen