PERSBERICHT Amsterdam maakt zich op voor grootste Klimaatmars ooit

Klimaatstaking 2019

Duizenden mensen op straat voor het klimaat

Amsterdam, 6 november – Duizenden mensen gaan vandaag de straat op bij de Klimaatmars in Amsterdam. Terwijl op de klimaattop in Glasgow onderhandeld wordt over het klimaat, eisen de demonstranten een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid. “De klimaatcrisis is nú. De mooie beloftes van Nederland zijn bij lange na niet genoeg om de klimaatdoelen te halen. Wij maken ons grote zorgen over het klimaat, de gevolgen voor mensen wereldwijd, en de traagheid van de politiek. Het is echt tijd voor actie” zegt Ikram Cakir, woordvoerder van de Klimaatcrisis Coalitie die deze Klimaatmars organiseert. De organisatie hoopt op meer mensen dan ooit en heeft goede verwachtingen op basis van de vooraanmeldingen en het groeiende gevoel van urgentie in de samenleving. 

Het aantal jongeren dat in actie komt tegen klimaatontwrichting is de laatste jaren sterk toegenomen. ‘De gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al merkbaar, in Nederland maar vooral daarbuiten. En jongeren zien dat het in de toekomst alleen maar erger gaat worden. Wij mogen nog niet stemmen, maar worden wel het hardst geconfronteerd met de gevolgen van politieke keuzes die nu gemaakt worden. Dat is onrechtvaardig en daarom gaan we massaal de straat op.’ zegt Joshua Paans (16 jaar) van de internationale jongerenbeweging Fridays For Future en woordvoerder van de Klimaatcrisis Coalitie. 

Veelzijdigheid

De Klimaatmars in Amsterdam brengt een groot aantal organisaties en groepen die zich inzetten voor het klimaat samen. In de protestmars zijn ‘blokken’ van verschillende groepen en over specifieke kwesties opgenomen. Zo is er een blok van wetenschappers, jongeren, zorgmedewerkers en ook van ecologische boeren. 

Bij de mars wordt ook een mega-spandoek van Greenpeace gedragen met meer dan 12.000 namen van mensen die de klimaat wachtlijst hebben ondertekend. Zij roepen de politiek op om de klimaatcrisis NU aan te pakken. Verder rijdt er een praalwagen van Milieudefensie mee waarop personages van Premier Mark Rutte en Ben van Beurden (CEO van Shell) samen ‘de wereld roosteren’. De organisatoren eisen dat de overheid de grote vervuilers verplicht om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen.  

Voorafgaand aan de mars is er een interreligieuze kerkdienst in de Westerkerk en een kinderklimaatmars in de Spuistraat. Ook wordt er vanuit Utrecht, Monnickendam en Almere gefietst naar Amsterdam. 

Programma

Actrice Anniek Pheifer, zangeres Marjolein Keuning en rapper en dichter Benjamin Fro zullen de Klimaatmars aftrappen op de Dam om 13.00 uur. Daarna wordt een route gelopen naar het Westerpark, waar het hoofdprogramma plaatsvindt tussen 14.30 uur en 16.00 uur. Sprekers zijn onder andere Chautuileo Tranamil van Stichting Aralez, Mert Kumru, VN jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten & Veiligheid, en Klarien Klingen van Toekomstboeren. Vertegenwoordigers van politieke partijen, waaronder Raoul Boucke (D66), Lilianne Ploumen (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Esther Ouwehand (PvdD), zullen worden bevraagd op wat hun partij doet voor het klimaat. 

De Klimaatcrisis Coalitie

De Klimaatmars is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van Oxfam Novib, Fridays For Future Nederland, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat, Code Rood, De Goede Zaak en Transnational Institute en wordt gesteund door tientallen andere organisaties en groepen. 

 

Delen met anderen

Ga naar de inhoud