Dit was de Klimaatmars op de Zuidas!

Wat een dag! Met duizenden mensen namen we de Zuidas over. Tussen de glimmende gevels van de gigantische wolkenkrabbers gaven we een duidelijk signaal af: tijd voor mensen boven winst!

 

Na een drukke ochtend waarin het podium en het protestival werden opgebouwd, stroomde het Gustav Mahlerplein vanaf half twee al aardig vol. Met DJ Shug-La-Sheedah werd het publiek goed opgewarmd om vol energie aan de mars te beginnen.

Na een spectaculaire act bij de boom van Greenpeace werd het protest namens de Klimaatcrisis Coalitie geopend door Liset Meddens en Bas van Weegberg, die daarna de microfoon aan de eerste spreker van de dag gaven: Sieger Sloot!

Mocht het zo zijn dat de medewerkers van de Zuidas nog niet aan het luisteren waren, dan deden ze dat na de speech van Sieger zeker wel! In zijn speech benadrukte Sieger dat ook wij, klimaatdemonstranten, geen perfecte mensen zijn, net als de medewerkers op de Zuidas. “Maar er is een groot verschil: wij maken ons zo zorgen over de klimaatcrisis dat we in actie komen!”

 

Wat een opkomst!

Om 14:15 was het eindelijk zover: de mars ging beginnen. Het Gustav Mahlerplein puilde inmiddels uit van de mensen. Langzaam voortbewegend trok de mars langs de wolkenkrabbers van de Zuidas. Zo’n 45 minuten nadat het kopspandoek vertrok, liepen pas de laatste mensen van het Gustav Mahlerplein weg. Een fantastische opkomst met meer dan 15.000 mensen!

Na de route van 1,6 kilometer kwam de stoet weer terug op het Gustav Mahlerplein. Acteur Freek Vielen hield een vlammende monoloog, waarna het de eer was aan Aafke Romeijn om het podiumprogramma af te sluiten. Speciaal voor de mars had Aafke een Nederlandse bewerking gemaakt van Miley Cyrus’ grote hit Flowers. Het lied “Failliet” werd de afgelopen weken door heel het land al geoefend, maar om 16:00 uur was het dan echt zover.

En wat werd er geweldig gezongen! Met duizenden tegelijk zongen we de CEO’s toe: groei eens gauw een geweten! Een prachtig einde van het podiumprogramma, maar het protest was nog zeker niet voorbij. Op het George Gershwinplein vond de eerste editie van het protestival plaats.

 

Jullie brachten hoop

Hoewel de naam een groot feest doet vermoeden, en het soms ook gezellig was, was het protestival een serieus onderdeel waarin de klimaatbeweging met elkaar in gesprek ging. Wat betekent klimaatrechtvaardigheid nou echt? Hoe kunnen we echte solidariteit tonen? Op een laagdrempelige manier werd genoten, gesproken en geleerd van elkaar.

Toen de klok zes uur naderde, liep de Zuidas langzaam leeg en kreeg het weer het kille en koude uiterlijk zoals we gewend zijn te zien. Jullie brachten kleur, energie en vooral hoop op de Zuidas! Met duizenden mensen lieten wij zien dat verandering echt mogelijk is. De aandeelhouders en CEO’s hebben jullie boodschap luid en duidelijk gehoord. Tijd voor actie!

 

Delen met anderen

Ga naar de inhoud