Hoe verder na het Klimaatalarm?

Wat een dag! Ruim 35.000 mensen lieten hun stem horen voor ambitieus en eerlijk klimaatbeleid. De urgentie klonk door het hele land met toeterende boten, luidende kerkklokken, bellende fietsers, fluitjes en toeters op de pleinen, tromgeroffel op pannen vanuit achtertuinen en een social media-lawine. Wat een krachtig signaal. En nu is natuurlijk de vraag: hoe verder? 

Laten we eerst even stilstaan bij wat we hebben opgebouwd. Er zijn nu ruim 40 lokale coalities, die in staat zijn om zelfs in coronatijd veilige en strak georganiseerde protesten neer te zetten. Ze hebben geflyerd, posters geplakt, media-teams en sfeerbeheer geregeld en een eigen programma gemaakt. De landelijke coalitie versterkte hun geluid en bracht alles samen in een online studioprogramma. Dat is iets om heel trots op te zijn. Deze ongeveer duizend activisten, organizers en coördinatoren zijn samen de ruggengraat van de klimaatbeweging in Nederland.

Na de verkiezingen gaan we door! Want welk kabinet er ook komt, het zal zeker onder druk staan van de industrie, die liever traag verandert dan snel, en liever de rekening neerlegt bij huishoudens en het MKB, dan bij zichzelf. Daarom is maatschappelijke strijd onmisbaar voor ambitieus klimaatbeleid. De sterkste schouders moeten ook de zwaarste lasten dragen. Met een sterke klimaatbeweging kan Nederland onderdeel worden van de wereldwijde oplossing.

De Klimaatcrisis Coalitie wil daarom bijdragen aan het opbouwen van een sterke, solidaire klimaatbeweging in Nederland. Dus of je nou als deelnemer of als lid van een lokale coalitie bij het Klimaatalarm was, hier zijn vijf tips voor de komende tijd.

Er komt een nieuwe grote actie aan. De rol van de Klimaatcrisis Coalitie is de klimaatbeweging ondersteunen en helpen om heel veel mensen te mobiliseren bij grote gezamenlijke acties. Dat kan bijvoorbeeld vlak voor de Klimaattop in Glasgow (november 2021), of voor de gemeenteraadsverkiezingen (maart 2022) of misschien eerder. We zullen input ophalen bij lokale coalities en landelijke bondgenoten en iedereen via e-mail op de hoogte houden. Vraag daarom ook aan medestanders: meld je aan voor onze nieuwsbrief. En vraag ook om donaties, want opnieuw heel veel mensen mobiliseren kost geld.

Hou de lokale coalities in leven. Wat we nu hebben opgebouwd, mogen we niet loslaten. Rust nemen is goed, kom bij, evalueer en bespreek wat je doelen zijn en welke kansen er liggen. Doe dat samen. Betrek nieuwe mensen erbij (als je wilt bijdragen aan een lokale coalitie, meld je aan op Discord). Het is belangrijk dat we onze krachten bundelen, want dan kunnen we machtsverhoudingen beïnvloeden.

Scherp je kennis aan. Er is een sterk verhaal en een sterke strategie nodig voor een effectieve klimaatstrijd. We kunnen veel van elkaar leren en kennis is macht. Die inhoudelijk verdieping kan bijvoorbeeld gaan over:

Sluit je aan bij een organisatie die strijdt voor het klimaat. Hoe sterk de klimaatbeweging is, hangt enorm af van hoeveel organisatorische kracht de samenwerkende organisaties hebben. Het Klimaatalarm is mogelijk gemaakt door tientallen organisaties. Als we die kunnen versterken, wordt de klimaatbeweging sterker. Ben je nog niet actief? Kijk dan naar welke organisatie het best bij je past, en sluit je aan of word donateur.

Doe mee aan vervolgacties! Er zijn de komende tijd veel relevante acties:

Door jouw deelname aan het Klimaatalarm ben je onderdeel geworden van de klimaatbeweging. Wees welkom en help de beweging  verder opbouwen – we hebben namelijk een wereld te winnen!

Delen met anderen

Ga naar de inhoud