Klimaatmars Zuidas eist nu klimaatactie van bedrijven en aanstaand kabinet

Klimaatstaking 2019

Stop met alle subsidies voor de fossiele industrie en laat aandeelhouders meebetalen aan de klimaatcrisis. De crisis is nu aan de gang. Zet daarom alles op alles om de CO2-uitstoot en natuurverwoesting te stoppen en leg de rekening bij de grootste vervuilers en niet de gewone mensen. Met deze dringende boodschap aan zowel grote bedrijven als het nieuwe kabinet, nemen duizenden mensen vrijdag 31 mei in Amsterdam deel aan de Klimaatmars op de Zuidas.

 

De Klimaatmars wordt georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie (KCC), een samenwerking van acht organisaties. Deze editie vindt speciaal plaats op de Zuidas in Amsterdam, hét symbool van de financiële macht van Nederland. Door met duizenden over de Zuidas te trekken, voeren de deelnemers de druk op bij bedrijven en het aanstaande kabinet. Dit kabinet-in-wording toont geen visie om de gevaarlijke klimaatcrisis tegen te gaan. Het breekt natuurbescherming af, vertraagt klimaatmaatregelen en kiest ervoor om juist aandeelhouders te ontzien, zodat zij steeds rijker worden.

 

‘Mars komt geen moment te vroeg’

 

Peer de Rijk (Milieudefensie): “Nu dit aanstaande kabinet ervoor kiest om klimaatmaatregelen te vertragen en aandeelhouders nog meer te belonen, is de cynische conclusie dat onze mars niet op een beter moment kon plaatsvinden. We komen vrijdag met een brede coalitie op voor ons klimaat en onze leefomgeving. Nu al zien we verschrikkelijke gevolgen van klimaatverandering met overstromingen, droogte en stormen, ook in Nederland. Als grote vervuilende bedrijven zich nu niet committeren aan het klimaatakkoord van Parijs, dan laten we de planeet straks dor en leeg achter. De klimaatcrisis is nu, we kunnen niet langer maatregelen uitstellen.”

 

‘Maak klimaatoplossingen betaalbaar voor iedereen’

 

Laura Kits (Extinction Rebellion): “Vervuiling en klimaatontwrichting moeten we samen oplossen, niet ieder voor zich. We kunnen niet verwachten dat iedereen uit zichzelf besluit alleen nog maar duurzaam voedsel te kopen, voor duurzaam vervoer te kiezen en zijn huis energieneutraal te maken – terwijl grote bedrijven blijven graaien. Dat is burgerbedrog. Maar we kunnen wel zorgen dat klimaatoplossingen eerlijk worden verdeeld. Daarom moet er een eind komen aan de aandeelhouderssubsidies en moeten grote vervuilende bedrijven eindelijk hun verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis gaan nemen.”

 

Meer geld naar mensen die het hardst worden geraakt

De Klimaatcrisis Coalitie eist dat bedrijven weer ten dienste staan van mens en milieu. De financiering van klimaat- en natuurverwoesting moet daarom stoppen: alle subsidies, financiering, investeringen en verzekeringen van de fossiele industrie moeten worden afgebouwd. Het geld dat dit oplevert moet gaan naar een rechtvaardigere wereld waarin mensen die nu het hardst worden geraakt – hier en in het buitenland – gecompenseerd worden. Daarnaast moeten werknemers, bezorgde burgers en de overheid zeggenschap krijgen over de koers van bedrijven. Alleen dan worden deze duurzamer en socialer. Tot slot moeten de zwaarste lasten liggen bij de grote vervuilers, niet bij de gewone mensen. Investeer daarom in goede groene banen, goedkoop openbaar vervoer en meer geïsoleerde sociale huurwoningen.

 

Deelnemers zijn jong en oud, van zorgprofessionals tot leraren

Verschillende groepen zullen deelnemen aan de mars. Zij zijn verdeeld over twintig blokken. Zo is er een blok met jongeren – die weer op vrijdag gaan staken -, een blok met wetenschappers en een blok met mensen uit de kunstsector. Ook zorgprofessionals, leraren en politieke partijen – het is een week voor de Europese verkiezingen – zijn met een eigen blok aanwezig. Ook lopen inwoners van Bonaire mee. Zij voelen  nu al dagelijks de gevolgen van klimaatverandering en zijn daarom een rechtszaak begonnen waarin ze een rechtvaardig klimaatbeleid eisen.

Nieuw dit keer is het zogeheten Protestival, dat aansluitend op de mars plaatsvindt en organisaties de ruimte biedt om hun eigen invulling te geven aan de mars. Zij organiseren onder meer creatieve workshops, theatervoorstellingen en klimaatgesprekken.

 

Geen protest zonder lied

Tijdens de mars zijn niet alleen de duizenden deelnemers te horen, maar ook schrijfster en zangeres Aafke Romeijn. Zij brengt op het hoofdpodium haar speciaal voor deze mars geschreven tekst ‘Failliet’, op de melodie van Flowers van Miley Cyrus. Hierin richt zij zich tegen de CEO’s van de grote vervuilers en roept hen op om snel te veranderen. Daarnaast zingt singer-songwriter Laura Kits een aantal van haar protestliederen.

 

Interreligieuze viering

Voorafgaand aan de mars zullen hindoes, boeddhisten, moslims, joden, humanisten en christenen hun zorg uiten over de toenemende, onontkoombare klimaatcrisis. Ook oud-politicus en schrijver Jan Terlouw levert een bijdrage aan deze interreligieuze klimaatviering.

 

Mars begint naast station Amsterdam-Zuid

De Klimaatmars op de Zuidas begint vrijdag 31 mei om 14:00 uur op het Gustav Mahlerplein, direct naast station Amsterdam-Zuid. De NS is gevraagd extra treinen in te zetten. Mensen die niet aanwezig kunnen zijn, omdat het bijvoorbeeld een vrijdag is, kunnen de mars online volgen via onze kanalen.

De Klimaatmars op de Zuidas is een vervolg op de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid die plaatsvond op 12 november 2023. De Klimaatcrisis Coalitie bestaat uit Oxfam Novib, FNV, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL, Milieudefensie en DeGoedeZaak. Daarnaast zijn er ruim honderd organisaties aangesloten als bondgenoot.

Delen met anderen

Ga naar de inhoud