programma:

Om 13:00 zal de mars vertrekken vanaf de Dam om een route te lopen richting het Museumplein. Op het Museumplein is een podiumprogramma geregeld met verschillende artiesten en sprekers! Het programma ziet er verder zo uit:

13:00 start vanaf de Dam
14:15 start DJ op Museumplein
14:30 start podiumprogramma Museumplein
16:45 uiterlijk einde podiumprogramma Museumplein.

 

Bevestigd voor het programma (wordt bijgewerkt):

 

Artiesten:

Chef’Special, Jeangu Macrooy, Shishani, Shady Lady, Mounir Samuel samen met FRÉ, Laura Brook en Shishani, Upperflow, Shady Lady, XR Orkest. 

Sprekers:

Liset Meddens (Klimaatcrisis Coalitie), Sahar Shirzad (winnaar PAX vredesduif 2023), Bas van Weegberg (FNV & Klimaatcrisis Coalitie), Bénédicte Ficq (Rechtszaken tegen grote vervuilers) , Mustapha Eaisaouiyen (Woonbeleid), Tinebeb Berhane (Klimaatrechtvaardigheid), en Greta Thunberg

 

Klimaatmars 2021

Presentatie:

Julia Muller & Yasmin Ait Abderrahman

 

Politici: 

Rob Jetten (D66), Esther Ouwehand (PvdD), Frans Timmermans (Groenlinks/PvdA), Gerard van Hooft (50Plus), Laurens Dassen (Volt), Lilian Marijnissen (SP) en Edson Olf (BIJ1)

Toegankelijkheid

Zicht- en hoorbaarheid

Bij het podium wordt een ruimte afgezet voor mensen in een rolstoel en meer mensen die vanwege een beperking het beste dicht op het podium kunnen zitten. Hier zetten we ook stoeltjes neer. Tijdens het programma zijn een gebarentolk en een muziektolk aanwezig op het podium, welke ook te zien zijn op grote schermen. 

Toiletten

Er zijn toiletten aanwezig langs de route en op het Museumplein. (eindlocatie van de mars). Hiervan is een deel rolstoeltoegankelijk. Check voor meer toegankelijke toiletten de app: Hoge Nood

Prikkelarm blok
Het prikkelarm blok in deze mars is een blok waarin minder prikkels zijn dan in de rest van de mars. Het prikkelarme blok heeft een andere verzamelplek en loopt redelijk achteraan in de mars, waardoor er minder geluid zal zijn. Alle informatie over het prikkelarme blok vind je op deze pagina.
 
Klimaatmars 2021

Marsroute

Vanaf Amsterdam centraal is het 750 meter lopen richting het startpunt op de Dam

Start: De Dam

Rechtdoor naar het Rokin

Volg de weg over het Rokin over het Muntplein richting Vijzelstraat

Rechtdoor over de Vijzelstraat
Rechtsaf naar de Weteringschans

Rechtdoor over de Weteringschans naar het Leidseplein

Linksaf op het Leidseplein over de brug

Linksaf naar de Stadhouderskade

Rechtsaf naar de Hobbemastraat

Rechtsaf naar de Paulus Potterstraat

Linksaf naar de van Baerlestraat

Linksaf naar het Museumplein naar het podiumprogramma

Eindpunt: Museumplein

Korte route

Deze route wordt niet gefaciliteerd door politie.

Vertrek vanaf het plein de Binnenrotte via Kolk.

Rechtsaf naar Blaak.

Rechtsaf naar de Coolsingel.

Rechtsaf op Hofplein (eerste afslag van de rotonde) naar de Pompenburg.

Rechtsaf naar de Goudsesingel.

Rechtsaf naar de Meent.

Linksaf naar de Binnenrotte.

Op de route liggen Metrostations Blaak, Beurs en Stadhuis.

Veelgestelde vragen

De Zuidas is het hart van de financiële sector in Nederland. Op deze plek vol wolkenkrabbers zitten de grote bedrijven die de klimaatcrisis aanjagen. Banken, verzekeraars, consultancybureaus en advocatenkantoren; ze zorgen er samen voor dat grote vervuilende bedrijven gefinancierd en gefaciliteerd worden in hun verwoestende projecten. Denk aan de ontwikkeling van nieuwe olievelden, of de financiering van bedrijven die zorgen voor massale kap in regenwouden; dit soort activiteiten zijn niet mogelijk zonder de financiering en facilitering van bedrijven in de financiële sector. Deze bedrijven moeten gedwongen worden om hun verantwoordelijkheid te nemen in de klimaatcrisis. De Zuidas is de plek die symbool staat voor het systeem waar winst maken boven de toekomst van mens en natuur staat. Daarom willen we juist op deze plek duidelijk maken dat we een groene en leefbare toekomst eisen voor de hele planeet.

We kiezen er bewust voor om dit protest op een doordeweekse dag te houden, omdat we bij deze Klimaatmars een duidelijke boodschap hebben aan een specifieke groep: de grote vervuilende bedrijven. Omdat we willen dat onze boodschap goed gehoord wordt door deze bedrijven, is het belangrijk dat we daar op een werkdag heen gaan. Zo kunnen de bedrijven en hun CEO’s niet om ons heen! In het weekend is er natuurlijk veel minder activiteit bij deze bedrijven en zal onze boodschap makkelijker te negeren zijn. Op vrijdag 31 mei kunnen ze ons niet negeren.

Bedrijven hebben niet alleen invloed op hun eigen acties, ze hebben ook invloed op politici en wetgeving. Van het Europese parlement tot aan onze eigen Tweede Kamer zijn lobbyisten in de wandelgangen te vinden. Deze lobbyisten proberen politici te beïnvloeden zodat wetgeving in hun voordeel uitvalt. Denk hierbij aan vergunningen, miljarden euro’s aan subsidie en juridische voordelen die bedrijven beschermen tegen klimaatmaatregelen. Grote bedrijven hebben een enorm belang hierbij en investeren dus flink in dat gelobby. Daarom is het zo belangrijk dat we deze macht van grote bedrijven terugpakken en ervoor zorgen dat mens en natuur weer prioriteit nummer 1 is!

Een beter klimaat begint niet bij jezelf, een beter klimaat begint bij samenwerken aan oplossingen voor iedereen. Want wist je dat de rijkste 10% verantwoordelijk is voor de helft van wereldwijde CO2-uitstoot?

Vervuiling is een collectief probleem dat we samen moeten oplossen, niet ieder voor zich. We kunnen niet verwachten dat iedereen uit zichzelf besluit alleen nog maar duurzaam voedsel te kopen, voor duurzaam vervoer te kiezen en zijn huis energieneutraal te maken. 

Maar we kunnen wel zorgen dat klimaatoplossingen voor iedereen betaalbaar worden. Dat iedereen kan meebeslissen over de verduurzaming van hun omgeving. Dat iedereen kan profiteren van gezonde voeding voor mens en klimaat, betaalbare duurzame energie, meer wooncomfort, meer ruimte in de stad, gezonde lucht en natuur in Nederland en wereldwijd.  Daarom is het belangrijk dat ook grote vervuilende bedrijven eindelijk hun verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis nemen. 

Er zijn tal van manieren om te kunnen bijdragen aan de mars. Allereerst is het belangrijk dat je vrijdag 31 mei in je agenda noteert en zoveel mogelijk mensen mee vraagt om samen met jou naar de Klimaatmars op de Zuidas te komen, want samen kunnen we echt het verschil maken!


Wil je nu al iets doen? Geef je op als vrijwilliger, doneer aan onze crowdfunder of bestel een drukwerkpakket. Zo kunnen we ervoor zorgen dat alles voor, tijdens en na de mars goed verloopt, we zichtbaar zijn en we er een onvergetelijke dag voor iedereen van maken. 


Kijk op onze Doe Mee pagina hoe jij nog meer kan bijdragen. Tot vrijdag 31 mei op de Zuidas!

tIPS

1. Vreedzaam en met respect

Respecteer elkaar en houd de sfeer positief. Onze demonstratie is vreedzaam en geweldloos tegen mensen en goederen.


2. Laat geen spoor achter

We demonstreren voor een schonere planeet dus laten we geen spullen en afval achter op onze route.

Klimaatmars 2021

ONLINE MEEDOEN

Deel je foto’s en video’s met ons

Je kunt vanuit huis meedoen door ons online te taggen in een foto en/of video op Twitter, Facebook of Instagram. Vergeet niet hashtag #Klimaatmars toe te voegen! Als je geen gebruik maakt van sociale media, kun je de beelden ook mailen.

Livestream podiumprogramma

Verder is er een livestream van het podiumprogramma, welke te vinden is op klimaatmars.nl/livestream. Hierop worden de speeches en optredens uitgezonden. In beeld staat ook een gebarentolk, alsmede live ondertiteling.

Livestream protestmars

Er is tijdens de protestmars door het centrum van Rotterdam ook een livestream, deze vind je op ons Instagram account. 

Bereikbaarheid

We starten om 13:00 uur op de Dam in Amsterdam! Door werkzaamheden bij de NS raden we je aan om goed te kijken hoe je kan reizen:

Trein

NS verlengt op 12 november de treinen richting Amsterdam. Ondanks dat moeten reizigers rekeninghouden met grote drukte, vooral op de terugreis. Check kort voor vertrek de NS reisplanner voor het meest actuele reisadvies en houd rekening met onderstaande keuze voor stations.

Om de drukte op de stations te spreiden, vragen we reizigers om voor de heen- en de terugreis een specifiek station te kiezen:

Amsterdam Centraal voor reizigers uit de richting:

Utrecht/Den Bosch/Eindhoven/Arnhem/Nijmegen

Haarlem/Alkmaar Hoorn

Amersfoort/Deventer(via Utrecht Centaal vanwege werkzaamheden)

Amsterdam Zuid voor reizigers uit de richting:

Almere/Zwolle

 Leiden/Den Haag/Rotterdam

 

OV in Amsterdam: Trams en bussen rijden voor tot na de de mars niet op en rondom de route, check GVB voor updates. Als je slecht ter been bent, kan je een deel van de route (1 km) afsnijden door de metro op het Rokin te pakken en bij de halte Vijzelgracht weer uit te stappen. In de GVB app kan je HalteHulp inschakelen om de reis naar jouw situatie af te stemmen. 

Klimaatmars 2021

Blokken in het protest

Wanneer verschillende mensen met hetzelfde doel meedoen aan de Klimaatmars op de Zuidas – bijvoorbeeld mensen die zich verzetten tegen gaswinning in Groningen, tegen de mishandeling van dieren, of voor een stop op fossiele subsidie – kunnen ze ervoor kiezen om tijdens het protest samen op te trekken. 

Hieronder staat komt een overzicht te staan van alle blokken die bij ons gemeld worden, met contactinformatie en het verzamelpunt op de dag van het protest. Als je een blok bij ons wil aanmelden, kan dat via het formulier!

Een paar aanwijzingen bij het aanmelden van een blok:

– Probeer aan te sluiten bij een bestaand blok van jouw thema. Is er nog geen blok voor jouw thema? Benader dan andere groepen, mensen of organisaties of ze mee willen doen aan jouw blok en schrijf je hiernaast in!
– Geef je blok een titel die duidelijk maakt waar je voor strijdt, bijvoorbeeld ‘Schone en gezonde lucht!’
– Let op: misschien wordt jouw blok later nog samengevoegd met een ander soortgelijk blok. Zo staan jullie met meer mensen voor hetzelfde thema op de Zuidas !

Klimaatmars 2021

Lijst met alle blokken

NUCLEAR WASTE OF MONEY

De ING investeert niet alleen nog steeds in de fossiele industrie, maar ook in kernenergie. Pensioenfonds ABP is onlangs gestopt met het financieren van fossiel, maar zet nu de deur wagenwijd open om te investeren in atoom. Ongelooflijk!

Maak het luid en duidelijk tijdens de klimaatmars op 31 mei: kernenergie is weggegooid geld!

Om deze boodschap aan iedereen kenbaar te maken, regelen we bussen vanuit Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Overijssel. Voor slechts €10,- kan je met ons mee naar de Zuidas en terug. Dat is goedkoper dan met de trein, en wel zo gezellig! Meld je zo snel mogelijk aan, want dan kunnen we alvast bussen regelen.

Ook zoeken we vrijwilligers voor het maken van actiemateriaal op 2 en 3 mei, het verspreiden van flyers voorafgaand aan de mars en voor specifieke taakjes op de klimaatmars zelf. Kunnen wij op je rekenen?

Meld je aan voor de bus of als vrijwilliger op https://wisenederland.nl/klimaatmars2024/

Verder lezen
Werk samen aan duurzame gedragspatronen!

Wij staan voor het menselijke aspect van de klimaatcrisis. De klimaatcrisis is een gezondheidscrisis. Duurzaam gedrag is noodzakelijk om de klimaatcrisis te kantelen. Op onze banner van NIP, Klimaatgesprekken en Klimaatpsychologie staat:

Creëer hoop door te doen, Werk samen aan groene gedragspatronen.

Verder lezen
Jongerenblok

De jongeren zijn het zat!

Grote bedrijven krijgen nog altijd de ruimte om te blijven vervuilen en daar zijn wij straks de dupe van. Sterker nog, er worden al talloze mensen getroffen. Fridays For Future roept alle jongeren op om te staken op 31 mei. Stuur een stakingsbrief naar je schoolleiding en sluit je aan. Laat je stem horen, voor jouw toekomst en die van anderen.

De stakingsbrief is te vinden op fridaysforfuture.nl.

Verder lezen
Geen geld naar natuurverwoesting

Banken zijn essentieel voor bedrijven die het milieu schaden omdat deze bedrijven vaak veel geld nodig hebben om hun zaken te doen. bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing, mijnbouw of vervuiling, moeten veel geld lenen voor hun schadelijken projecten. 

Daardoor hebben banken enorme invloed op onze toekomst. Bijna een tiende van alle wereldwijde investeringen stoppen ze in deze schadelijke bedrijven, en Nederlandse banken doen ijverig mee.

Dit moet stoppen! Loop mee in het blok van Greenpeace. Samen dwingen we de financiële sector de koers te veranderen! 

Greenpeace neemt onder meer een 9 meter hoge, van natuurlijke materialen gevlochten ‘boom’ mee, die symbool staat voor de natuur in verdrukking. Dit is het verzamelpunt van ons blok. Check greenpeace.nl/klimaatmars voor update

Verder lezen
XR Stop Fossiel Geweld

Kom ook naar de klimaatmars op de Zuidas op 31 mei! In 2020 bezocht Extinction Rebellion de Zuidas met de boodschap; ‘Lobby eruit, burgers erin!’ Er is veel te weinig gebeurd, dus zijn we terug, samen met anderen en met nog veel meer!

Vanaf deze plek wordt geweld tegen de planeet uitgedacht, ondersteund en gefinancierd. Op de Zuidas zitten de grote bedrijven die de klimaatcrisis aanjagen. Banken, verzekeraars, consultancybureaus en advocatenkantoren, ze zorgen er allemaal voor dat vervuilende bedrijven gefinancierd en gefaciliteerd worden in hun verwoestende projecten. Dit moet stoppen. Sluit je daarom aan, zie hier de link naar het Telegram kanaal https://t.me/XRStopFossielGeweld31Mei2024.

Verder lezen

Samenreis evenementen

Reis samen naar de Klimaatmars met mensen uit jouw buurt! Scroll naar het kaartje om te checken met wie je kunt meereizen. Is er nog geen samenreis evenement in jouw woonplaats en wil je er zelf eentje organiseren? Vul dan het onderstaande formulier in. Wij zetten je aangemelde evenement bij dit overzicht, zodat anderen met jou kunnen meereizen. Laat het ons weten als je vragen hebt via mobilisatie@klimaatmars.nl.

Meld je eigen samenreis evenement aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ga naar de inhoud