Vijf vragen over de Klimaatmars op de Zuidas

De Klimaatmars op de Zuidas is een uniek protest dat op vrijdag 31 mei in Amsterdam zal plaatsvinden. Maar waarom precies daar en niet gewoon op de Dam? Deze en andere vragen zullen we hieronder voor je beantwoorden

 

1. Waarom op de Zuidas?

De Zuidas is het hart van de financiële sector in Nederland. Op deze plek vol wolkenkrabbers zitten de grote bedrijven die de klimaatcrisis aanjagen. Banken, verzekeraars, consultancybureaus en advocatenkantoren; ze zorgen er samen voor dat grote vervuilende bedrijven gefinancierd en gefaciliteerd worden in hun verwoestende projecten. Denk aan de ontwikkeling van nieuwe olievelden, of de financiering van bedrijven die zorgen voor massale kap in regenwouden; dit soort activiteiten zijn niet mogelijk zonder de financiering en facilitering van bedrijven in de financiële sector. Deze bedrijven moeten gedwongen worden om hun verantwoordelijkheid te nemen in de klimaatcrisis. De Zuidas is de plek die symbool staat voor het systeem waar winst maken boven de toekomst van mens en natuur staat. Daarom willen we juist op deze plek duidelijk maken dat we een groene en leefbare toekomst eisen voor de hele planeet.

 

2. Waarom op een vrijdag?

We kiezen er bewust voor om dit protest op een doordeweekse dag te houden, omdat we bij deze Klimaatmars een duidelijke boodschap hebben aan een specifieke groep: de grote vervuilende bedrijven. Omdat we willen dat onze boodschap goed gehoord wordt door deze bedrijven, is het belangrijk dat we daar op een werkdag heen gaan. Zo kunnen de bedrijven en hun CEO’s niet om ons heen! In het weekend is er natuurlijk veel minder activiteit bij deze bedrijven en zal onze boodschap makkelijker te negeren zijn. Op vrijdag 31 mei kunnen ze ons niet negeren.

 

3. Houden deze bedrijven zich niet gewoon aan de wet?

Bedrijven hebben niet alleen invloed op hun eigen acties, ze hebben ook invloed op politici en wetgeving. Van het Europese parlement tot aan onze eigen Tweede Kamer zijn lobbyisten in elke wandelgang te vinden. Deze lobbyisten proberen politici te beïnvloeden zodat wetgeving in hun voordeel uitvalt. Denk hierbij aan vergunningen, miljarden euro’s aan subsidie en juridische voordelen die bedrijven beschermen tegen klimaatmaatregelen. Grote bedrijven hebben een enorm belang hierbij en investeren dus flink in dat gelobby. Daarom is het zo belangrijk dat we deze macht van grote bedrijven terugpakken en ervoor zorgen dat mens en natuur weer prioriteit nummer 1 is!

 

4. Begint een beter klimaat niet bij jezelf?

Een beter klimaat begint niet bij jezelf, een beter klimaat begint bij samenwerken aan oplossingen voor iedereen. Want wist je dat de rijkste 10% verantwoordelijk is voor de helft van wereldwijde CO2-uitstoot?

Vervuiling is een collectief probleem dat we samen moeten oplossen, niet ieder voor zich. We kunnen niet verwachten dat iedereen uit zichzelf besluit alleen nog maar duurzaam voedsel te kopen, voor duurzaam vervoer te kiezen en zijn huis energieneutraal te maken.

Maar we kunnen wel zorgen dat klimaatoplossingen voor iedereen betaalbaar worden. Dat iedereen kan meebeslissen over de verduurzaming van hun omgeving. Dat iedereen kan profiteren van gezonde voeding voor mens en klimaat, betaalbare duurzame energie, meer wooncomfort, meer ruimte in de stad, gezonde lucht en natuur in Nederland en wereldwijd.  Daarom is het belangrijk dat ook grote vervuilende bedrijven eindelijk hun verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis nemen.

 

5. Hoe kan ik meedoen?

Er zijn tal van manieren om te kunnen bijdragen aan de mars. Allereerst is het belangrijk dat je vrijdag 31 mei in je agenda noteert en zoveel mogelijk mensen mee vraagt om samen met jou naar de Klimaatmars op de Zuidas te komen, want samen kunnen we echt het verschil maken!

Wil je nu al iets doen? Geef je op als vrijwilliger, doneer aan onze crowdfunder of bestel een drukwerkpakket. Zo kunnen we ervoor zorgen dat alles voor, tijdens en na de mars goed verloopt, we zichtbaar zijn en we er een onvergetelijke dag voor iedereen van maken.

Kijk op onze Doe Mee pagina hoe jij nog meer kan bijdragen. Tot vrijdag 31 mei op de Zuidas!

Delen met anderen

Ga naar de inhoud