Statement politieoptreden bij XR protesten

In solidariteit met Extinction Rebellion Nederland (XR) maakt de Klimaatcrisis Coalitie een statement over het optreden van de politie bij afgelopen demonstraties in teken van de ‘Klimaatrebellie’.

Het zal weinig mensen zijn ontgaan dat deze week enkele journalisten zijn gearresteerd tijdens acties van XR in Den Haag. Zo werd maandag Volkskrant-journalist Mac van Dinther opgepakt, gevolgd door de arrestatie van AD-journalist Hans Nijenhuis en persfotograaf Marco de Swart op woensdag. De laatste twee waren voor een artikel onderweg met een groep XR demonstranten toen zij staande werden gehouden nog voor de actie kon beginnen.

Naast een beperking van persvrijheid hebben we deze week ook het harde optreden van politieagenten tegenover actievoerders van XR gemerkt. Het gebruik van geweld lijkt hierbij steeds vaker voor te komen, met name naar vrouwen. Opmerkelijk is dat politie zich op deze manier uitlaat tegen mensen die vreedzaam burgerlijk ongehoorzaam zijn.

Extra opmerkelijk is dat de politie dit gedrag vertoont bij vreedzame acties van XR terwijl zij zich terughoudend opstelt bij gewelddadige protesten van andere bewegingen die we hebben gezien in het verleden (Farmers Defence Force, Viruswaarheid e.a). Overigens willen we benadrukken dat dit onderscheid niet alleen geldt voor XR, maar ook voor andere actiegroepen die deel uitmaken van de algehele sociale beweging – en daarbinnen in het bijzonder voor zwarte mensen en mensen van kleur.

De Klimaatcrisis Coalitie wil daarom solidariteit uitspreken en erkenning vragen voor het algehele probleem zoals hierboven beschreven. We veroordelen het politiegeweld en vragen dringend om respect voor vreedzame demonstratie en persvrijheid. Ook zien we graag actie vanuit de politiek en aandacht van de media voor deze urgente problematiek.

De Klimaatcrisis Coalitie organiseert zaterdag 6 november in Amsterdam een massaal protest voor ambitieus en eerlijk klimaatbeleid.

Foto in preview: ANP

Delen met anderen

Ga naar de inhoud