Saida doet mee met het Klimaatalarm. Jij ook?

portret_saida

Naam: Saida Derrazi (39) uit Amsterdam
Achtergrond: mensenrechtenactivist en oprichter van moslimvrouwencollectief SPEAK
Actief bij: Antiracismecoalitie Comité 21 maart

“Thema’s die me aan het hart gaan, zijn racisme, migratie en ontwikkeling. Het besef groeit langzaam dat migratie en racisme óók met klimaatverandering te maken hebben. Door toenemende droogte is het bijvoorbeeld in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen moeilijker om voedsel te laten groeien. En wat doen mensen dan van oudsher, als ze ergens niet kunnen overleven? Migreren, op zoek naar een plek waar dat wel kan. Deze klimaatvluchtelingen stranden aan de grenzen van het Westen, waar ze weer te maken krijgen met racisme en discriminatie. 

Ook de houding van bedrijven als Shell werkt in de hand dat mensen van hun plek worden verdreven. Het idee is: ‘wat het Westen dient, mag worden genomen’. Kijk naar Shell in Nigeria: ze trekken de grond leeg, bieden nauwelijks werk aan lokale mensen en laten vervuiling achter. De bevolking kan daar nu niets verbouwen, het gaat járen duren voordat de grond weer te bewerken is.

Het is belangrijk dat we niet alleen met een witte bril naar klimaatproblemen kijken. Er is bijvoorbeeld veel actie gevoerd tegen de luchtvaart, terecht. Maar mensen met een migratie-achtergrond sparen vaak twee jaar om één keer op familiebezoek te kunnen met het vliegtuig. Met hogere belastingen moeten mensen nóg langer sparen om opa’s en oma’s te zien. Wat ik eerlijk zou vinden: hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je op je vliegticket betaalt. Op zoiets kom je alleen als er ook wordt geluisterd naar mensen met een migratie-achtergrond. Anders krijg je witte oplossingen, die geen oplossing zijn voor iederéén. 

Klimaatalarm vind ik een goede naam, want het is 5 voor 12. Voor klimaatverandering, maar ook voor racisme en discriminatie. Ik hoop dat Nederland wakker wordt geschud en op een partij stemt die aandacht schenkt aan al deze thema’s. Ons Comité organiseert op 21 maart een demonstratie tegen racisme en fascisme. De opkomst van extreem-rechts is ook iets om alert op te zijn.”

Delen met anderen

Ga naar de inhoud