Roos doet mee met het Klimaatalarm. Jij ook?

portret_roos

Naam: Roos Postema (15) uit Maastricht
Achtergrond: VWO-scholier
Actief bij: Fridays for Future Maastricht

“Ik ben niet per se een natuurmens, ik voetbal liever. Maar toen we op school les hadden over klimaatverandering, kwam dat echt wel binnen.  Je ziet het gewoon gebeuren: de zeespiegel stijgt, het weer wordt extremer. En zelf merk ik dat de winters steeds minder koud zijn. Dit jaar was een van de eerste keren dat ik heb geschaatst.

Ik ben me steeds bewuster geworden van de impact van mijn eigen gedrag op het klimaat. Ik ben vegetariër geworden, en mijn broer en ik hebben onze ouders overtuigd om zonnepanelen te nemen. Dat lost het grote probleem niet op, maar het is wel iets wat je zelf kunt doen. Daarnaast heb ik vorige maand een scholierengroep opgericht. In Maastricht zijn studenten best wel actief met klimaat, maar vanuit scholieren was er nog niks. Dus ik heb vrienden in een appgroep gegooid en gevraagd of zij ook weer geïnteresseerden erbij willen gooien. Toen hebben we contact gezocht met Fridays for Future en de studentenorganisatie Maastricht for Climate.

Ons eerste doel is het Klimaatalarm. We doen mee om volwassenen eraan herinneren dat ze stemmen met onze toekomst in hun handen. En om te laten zien dat klimaat ondanks de pandemie nog steeds een superbelangrijk thema is. Ik ben geïnteresseerd in politiek, maar ik vind het nogal frustrerend dat de klimaatcrisis niet hoog genoeg op de agenda staat. En wij, mensen die er straks mee zitten opgescheept, kunnen nu niet stemmen. Daarom moeten jongeren zich verenigen, hun zorgen durven delen en volwassenen vragen bewust te stemmen.” 

Delen met anderen

Ga naar de inhoud