Het Protestival

Tijdens de Klimaatmars op de Zuidas hebben we een echte primeur: het Protestival. Met dit nieuwe onderdeel, dat aansluitend plaatsvindt op de mars, haken bondgenoten vanuit hun eigen organisatie en boodschap aan op onze actie-oproep en eisen. 

Dankzij de opzet van het Protestival kunnen we veel meer dan anders met elkaar en met de mensen die werken op de Zuidas in gesprek. Het programma op het hoofdpodium hebben we daarom ingekort – zing je wel mee met het protestlied van Aafke Romeijn? Daarna heb je alle tijd om op het Protestival op een informele en laagdrempelige manier te ervaren hoe divers de klimaatbeweging is.

De activiteiten vinden plaats op het Gustav Mahlerplein, de Gustav Mahlerlaan en op het George Gershwinplein. Deze locaties liggen in het verlengde van elkaar, dus je kan snel overal bij zijn!

Klimaatmars 2021

Voor het Protestival hebben al bijna dertig bondgenoten en leden van de Klimaatcrisis Coalitie zich aangemeld! Zo zie je Greenpeace en Milieudefensie met hun eigen stand. Fridays for Future (FFF), bekend van de scholierenacties, richt zich op jongeren. FFF roept scholieren deze vrijdag op te staken van school, en wat kan je na de mars nog meer doen voor het klimaat?

Stroomversnellers geven een aantal keer op de dag een stoomcursus mobiliseren: hoe krijg je je buren, familie en vrienden mee naar de volgende klimaatmars? – want die komt er. Bij de Goede Zaak kan je op de foto om je uit te spreken tegen extreem-rechts. En er is aandacht voor de verschrikkingen die zich afspelen in Gaza, en voor de Europese verkiezingen die een week later plaatsvinden.

Kom dus absoluut kijken en laat je inspireren! Vanaf 16:00 op de Zuidas: het Protestival!

Deelnemers protestival:

FairClimateFund

Zuidas, neem je verantwoordelijkheid, én investeer nu in eerlijke klimaatactie!

In een van de meest kwetsbare landen ter wereld voor de gevolgen van klimaatverandering – Tsjaad – vindt momenteel een ongekende humanitaire ramp plaats. Maar liefst 1,2 miljoen vluchtelingen uit het door een burgeroorlog geteisterde buurland Soedan, verblijven in Tsjaad onder erbarmelijke omstandigheden. Vrouwen en kinderen moeten zien te overleven in gebieden die gebukt gaan onder extreme hitte en droogte afgewisseld door enorme regenval.

Help deze vluchtelingen nu! Zorg dat een gezin kan koken met behulp van zonne-energie en doneer 1 solar cooker voor 1 gezin. Voor meer info kijk op : https://fairclimatefund.nl/vluchtelingen-tsjaad/

Verder lezen
Greenpeace

Performance: losgeslagen bankiers verwoesten onze natuur! 

Van wilgentakken en lianen hebben vrijwilligers van Greenpeace samen met kunstenaars een reusachtige boom gebouwd van 9 meter hoog. Deze boom staat symbool voor de natuur, die gesloopt wordt door foute investeringen van Nederlandse banken. In deze indringende performance met bankiers en kettingzagen laten we zien wat er in het echt gebeurt. Stop de geldstroom naar natuurverwoesting!

Verder lezen
klimaatgesprekken

Kraampje en met mensen in gesprek met onze methodiek KlimaatGesprekken

Verder lezen
fridays for future

Podiumprogramma met jonge activisten die spreken vanuit verschillende perspectieven als klimaatrechtvaardigheid, klimaatonderwijs en ecocide. Ook zal er muziek en spoken word zijn

Verder lezen
christians for climate

Geloofsviering georganiseerd naar aanleiding van de Klimaatmars en georganiseerd door Christians for Climate

Verder lezen
Kunst voor klimaat

Kunst helpt ons een andere toekomst voor ons te zien. Het helpt ons om nieuwe mogelijkheden te verkennen, ook waar we dachten dat ze niet bestonden. Om de klimaatcrisis aan te pakken, hebben we alle creativiteit en verbeeldingskracht nodig. Wetenschappers brengen de feiten, maar creatieve makers raken mensen in hun hart. Kunst verbindt en biedt troost. Kom luisteren, dansen, laat je inspireren en heb plezier!

Programma:

Isa van Rooy (poëzie)

Cavolo Nero (psychedelic groove)

Tabea Koloska (jazz pianist)

Cheryl Angel (inheemse leider met muzikale begeleiding)

Subterranean Street Society (alternative rock)

Verder lezen
banktrack + bank green

Stop by our stand at Protestival, hosted by Fossil Banks No Thanks (BankTrack) and Bank.Green! Discover the best and worst banks in the Netherlands and globally, dive into our strategies, and stay updated with the latest insights from the Banking on Climate Chaos report. Plus, if you’re still banking with a fossil fuel financier, Bank.Green will guide you toward a greener alternative. Don’t forget to grab some stickers while you’re here!

Verder lezen
volt

Kraampje met mogelijkheid tot letterlijk onderschrijven van de klimaatdoelen door een (tijdelijke/fake) tattoo te laten zetten. Iemand krijgt een gratis (fake) tattoo als die persoon de petitie ‘Stop de groter vervuilers’ ondertekend.

Verder lezen
fossielvrij nederland

Wij zullen het “ABP Fossielvrij plein” uitroepen op de Zuidas. We dopen het Gustav Mahler plein om in het “ABP fossielvrij plein” met een gezamenlijke onthulling van het straatbordje. Daarnaast zullen we ong. 30 straatbordjes op de zuidas overplakken met bordjes van groepen die bijdraagden aan het ABP fossielvrij succes. We maken een bingokaart, zodat iedereen over de Zuidas kan lopen, het verhaal achter de bordjes kan lezen en ze allemaal kan verzamelen.

Verder lezen
Krimp Luchtvaart, Stop4deroute, XR Luchtvaart

Samen staan we sterk door te laten zien dat krimp NOODzakelijk is en de luchtvaart niet mag groeien door zogenaamd stiller en schoner vliegen en een 4e route.

Verder lezen
De Goede Zaak

Met een fotolijst en een professionele fotograaf zetten wij mensen op de foto met een boodschap aan wie ze beloven extreemrechts tegen te houden.

Verder lezen
partij voor de dieren

Kraampje en rad van fortuin met onze EU-lijsttrekker

Verder lezen
reclame fossielvrij

We zijn recent gestart met een filmhuizencampagne waarbij we filmhuizen graag zonder fossiele reclame zouden zien. Daar hebben verschillende acteurs zich bij aangesloten. We willen een fotobooth met een grote cut-out maken met een aantal van deze acteurs op het protestival. Wellicht dat er ook wat acteurs in levende lijve langskomen.

Verder lezen
milieudefensie

Ben jij een game-changer? Versla met ons de grote vervuilers! Heb jij na een dag protesteren wel zin in een beetje ontspanning? Kom naar onze gezellige spelletjeshoek en versla met ons de grote vervuilers! Tegelijkertijd leer je alles over onze campagne en wat jij kan doen bij Milieudefensie. Dus ben jij de game-changer die de vervuilers één voor één omkegelt? Kom langs!

Verder lezen
greenpeace

Word medestander in de Klimaatzaak Bonaire!

De overheid beschermt ons niet genoeg tegen de gevolgen van klimaatverandering. Met name voor de inwoners op Bonaire zijn er nauwelijks plannen om hen veilig te houden in de klimaatcrisis. Daarom eisen wij rechtvaardigheid. Ga in gesprek met inwoners van Bonaire die samen met Greenpeace de Nederlandse Staat voor de rechter dagen. En sta met hen voor rechtvaardigheid.

Verder lezen
milieudefensie jong

Wil je je als jongere aansluiten bij de Klimaatbeweging maar weet je niet waar te beginnen? Kom langs bij het marktkraampje van Milieudefensie Jong. De jongeren uit onze achterban kunnen je meer vertellen over ons en hoe je actief kunt worden zodat grote vervuilers straks hun verantwoordelijkheid gaan nemen!

Verder lezen
extinction rebellion

Crime scenes; Groepjes rebellen van XR markeren plekken gedurende de klimaatmars als ‘crime scene

Verder lezen
stroomversnellers

Actie training, hoe mobiliseer ik mijn omgeving voor een volgende mars

Verder lezen
nivon natuurvrienden

staan er met een kraampje

Verder lezen
oxfam novib

First dates – dating cafe over klimaatrechtvaardigheid

In het First Climate Justice Dates Cafe benadrukken we dat we in de wereld met zoveel spanning met elkaar in verbinding moet blijven en elkaars mening de ruimte moeten geven. Onbekenden gaan met elkaar in gesprek, a la First Dates, maar dan over klimaatrechtvaardigheid. Aan de hand van gesprekskaartjes helpen we het gesprek op gang en polsen we zo nu en dan hoe het gaat. Wie betaalt de rekening? En willen ze elkaar nog eens zien… Durf jij het aan?

Verder lezen
fnv

Kraampje om mensen kennis te laten maken met de vakbond en uit te leggen wat de vakbond met klimaat te maken heeft!

Verder lezen
Teachers for Climate

Leer je lesje Klimaat-Droogredeneren! Kom naar ons Samenschoolbord en leer in vijf minuten de meest gebruikte drogredenen herkennen die achterlopende bedrijven en politici gebruiken om niet (veel) aan zinnig klimaatbeleid te doen. Handig voor klimaatgesprekken in stad en land!

Verder lezen
Ga naar de inhoud