Aafke Romeijn schrijft nieuwe songtekst voor Klimaatmars op de Zuidas

Singer-songwriter Aafke Romeijn, onder meer bekend van haar hit ‘Alles went’ (samen met Sef) en haar nieuwe podcast ‘Monsters in het bos’ (KRO-NRCV), heeft speciaal voor deze mars een nieuwe Nederlandstalige tekst geschreven op het lied ‘Flowers’ van Miley Cyrus! Het lied met de titel ‘Failliet’, dat gaat over het gebrek aan klimaatactie van grote bedrijven, wordt vanaf vandaag door alle organiserende partijen verspreid, zodat op 31 mei uit duizenden kelen een glasheldere boodschap klinkt: “Groei eens gauw een geweten, [dat] is onze enige eis.”

 

 

Veelzijdig artiest zet zich in voor klimaat

Aafke Romeijn is een geëngageerde en veelzijdige maker. Haar laatste (non-fictie) boek Ga gewoon wat leuks doen (2022) gaat over omgaan met depressie, ze werkte onlangs mee aan een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de muzieksector en haar voorlaatste boek 7B speelt zich af tegen de achtergrond van een grondstoffenoorlog. “Ik ben een van de vele mensen die zich grote zorgen maken over het klimaat, en de invloed die grote bedrijven hebben zonder ooit echt aansprakelijk te worden gesteld. Ik ben enorm dankbaar dat ik nu de kans krijg om op dit podium een bijdrage te leveren aan het klimaatprotest en me te scharen achter de alsmaar groeiende groep mensen die strijden voor klimaatrechtvaardigheid.”

Lokale acties verspreiden klimaatlied door heel Nederland

Romeijn staat met het lied op 31 mei op het hoofdpodium van de Klimaatmars op het Gustav Mahlerplein in Amsterdam. De organisatie van de Klimaatmars, de Klimaatcrisis Coalitie, moedigt alle deelnemers aan de Klimaatmars aan het lied van tevoren in te studeren. In het weekend van 24 – 26 mei worden er in heel Nederland diverse acties georganiseerd, waar mensen samen komen om het lied te oefenen. Het nummer is vanaf vandaag te zien op YouTube [link].

Klimaatmars Zuidas roept op tot meer klimaatactie van bedrijven

De Klimaatmars vindt plaats op vrijdag 31 mei vanaf 14.00 uur op de Zuidas in Amsterdam. Deze plek is het symbool van de grote bedrijven die de planeet vervuilen. De deelnemers aan de mars eisen dat deze bedrijven weer ten dienste staan van mens en milieu. Daarnaast willen de deelnemers dat werknemers, bezorgde burgers en de overheid meer zeggenschap krijgen over de koers van bedrijven. Zo worden die duurzamer en socialer. En tot slot moeten de zwaarste lasten komen te liggen bij de grote vervuilers, niet bij mensen. Investeer daarom in goede groene banen, goedkoop openbaar vervoer en meer geïsoleerde sociale huurwoningen.

De Klimaatcrisis Coalitie bestaat uit acht leden: Oxfam Novib, FNV, Fridays for Future, Greenpeace, Extinction Rebellion NL, Fossielvrij NL, Milieudefensie en DeGoedeZaak. Daarnaast zijn er meer dan 100 bondgenoten aangesloten. Zij zijn verheugd dat Aafke Romeijn zich met haar nieuwe tekst inzet voor de klimaatbeweging.

Delen met anderen

Ga naar de inhoud