Anneke doet mee met het Klimaatalarm. Jij ook?

portret_anneke

Foto: Branko de Lang

Naam: Anneke Duijndam (72) uit Rijswijk
Achtergrond: Oud-docent Inburgering, oma van twee kleindochters
Actief bij: Grootouders voor het Klimaat

“Als ik aan de toekomst van mijn kleindochters denk, hoop ik vooral dat hele extreme weersomstandigheden uitblijven. Dat geeft zoveel problemen. En dat we kunnen stoppen dat er steeds meer dieren en planten uitsterven. Ook maak ik me zorgen over de schadelijke manier waarop wij voedsel produceren. Dat moet allemaal veel beter kunnen. Daarom doe ik mee met het klimaatalarm op 14 maart.

 

Toen ik begin 20 was, kwam het rapport van de Club van Rome uit: Grenzen aan de groei. Dat heeft me duidelijk gemaakt dat we maar één planeet hebben. We kunnen niet eindeloos doorgaan met groeien. Ruim vijftig jaar later gaat er nog steeds van alles fout, maar als je je alleen dáárop richt, dan laat je de moed volledig zakken. Je moet proberen hoop te houden en iets voor elkaar te boksen. Ik zie zoveel goede initiatieven, zoals ‘Land van Ons’, een coöperatie die landbouwgrond opkoopt en natuurvriendelijk beheert. Dat soort democratie van onderop moeten we blijven ontwikkelen. Waar ik ook erg blij van word, is dat we als Grootouders samenwerken met de Jonge Klimaatbeweging. Het doet me goed dat jongeren gealarmeerd zijn en iets willen doen.

Met Grootouders voor het Klimaat hebben we voor de volgende regering een tienpuntenplan opgesteld. We willen bijvoorbeeld meer ruimte voor burgerraden en, wat ik heel belangrijk vind, ook mensen met een kleine portemonnee moeten mee kunnen doen met de energietransitie. Verder willen we dat bescherming van natuur en klimaat in de grondwet komt. Ik vind het goed dat we naar de rechter kunnen met klimaatzorgen, zoals Urgenda en Milieudefensie deden, maar het zou minder nodig moeten zijn. Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen en komende generaties, daar zou de overheid veel meer oog voor moeten hebben.”

 

Delen met anderen

Ga naar de inhoud