Kenneth doet mee met het Klimaatalarm. Jij ook?

portret_kenneth

Naam: Kenneth Soeleman
Achtergrond: Werkte in de automatisering van de industrie
Actief bij: FNV

“De ijspret van dit jaar is in tien jaar niet voorgekomen. Dat is wel echt iets wat me opvalt, dat de zomers steeds warmer zijn en de winters minder streng.

Aandacht voor het milieu, dat is aandacht voor het leven en de wereld om je heen. Ik heb er altijd al interesse in gehad: wat doen we met gifstoffen in de atmosfeer, of radioactief kernafval? De industrie is nodig, maar het gaat er niet altijd milieuvriendelijk aan toe. Zeker niet in een wereld die zo geglobaliseerd is als tegenwoordig.”

 

Het onderwerp klimaat is op mijn pad gekomen door een demonstratie van Rotterdamse jongeren die vonden dat hun toekomst op het spel stond. Ze raakten mij met hun enthousiasme en ik besloot zelf ook actiever te worden. Ik vind: de vervuiler betaalt. Ze zeggen vaak dat we allemaal schuldig zijn aan klimaatverandering. Maar wat ik doe, staat in geen enkele verhouding tot wat zo’n schoorsteenpijp in het Rotterdamse industriegebied uitbraakt. En ik betaal ook milieuheffingen die ieder jaar omhooggaan.

In mijn eigen wijk zet ik me in voor een eerlijke energietransitie. Rotterdam heeft met woningcorporaties besloten dat mijn buurt van het gas afgaat. Maar dat moet wel transparant gebeuren. Iedereen moet weten waar hij ja tegen zegt en er financieel niet op achteruitgaan. Het moet niet zo zijn dat één energieaanbieder een monopolie krijgt en daardoor de prijzen kan bepalen. Anders zijn mensen in een achterstandspositie niet veel verder geholpen.

Ik doe mee met het klimaatalarm omdat ik het verband wil laten zien tussen hoe erg we de natuur aantasten, vernietigen en misbruiken, en hoe de leefomgeving van mensen steeds meer vervuilt en versteent. Sommige mensen vinden het normaal dat natuur verdwijnt, ik vind dat niet normaal. Daarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk. De partijen die ons vertegenwoordigen, moeten een duurzame economie aanjagen en beleid ontwikkelen dat onze natuur echt beschermt.”

Delen met anderen

Ga naar de inhoud