PERSBERICHT Klimaatacties in 20 gemeenten voorafgaand aan gemeenteraadsverkiezingen

Amsterdam, 11 maart 2022 – Op meer dan 20 plaatsen in Nederland wordt zaterdag in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen aandacht gevraagd voor klimaatrechtvaardig beleid. ‘Klimaatbeleid is juist lokaal heel relevant, het is de plek om de energietransitie te versnellen. Zodat we zo snel mogelijk af kunnen van fossiele brandstoffen, want die jagen conflicten, oorlogen én de klimaatcrisis aan. De komende raadsperiode is daarvoor cruciaal’, aldus Faiza Oulahsen namens de Klimaatcrisis Coalitie.

 

Acties in heel Nederland

Om deze boodschap kracht bij te zetten gaan actievoerders in het hele land de straat op. Zo gaan mensen in de gemeente Waterland (Noord-Holland) op de fiets met hun boodschap naar het gemeentehuis, lopen Maastrichtenaren een klimaatmars door de stad en wordt in Eindhoven een duurzame modeshow georganiseerd.

‘De gemeente maakt meer klimaatbeleid dan je denkt: denk aan groen in de stad, het isoleren van (sociale) huurwoningen en toegankelijk maken van openbaar vervoer. Klimaatrechtvaardigheid is voor ons belangrijk, zodat de mensen die zich slecht kunnen verweren tegen de gevolgen van klimaatverandering ook een eerlijke kans krijgen. Onze actie verzamelt input van voorbijgangers en lokale politici op tien stellingen’, stelt Inge Kouw, woordvoerder van Klimaatcoalitie Eindhoven.

Ook worden er debatten georganiseerd met lokale politici, zoals in Hilversum, Gouda en Delft. ‘De gemeente Delft heeft haar eigen uitstootdoelen voor 2020 niet gehaald. Wij horen graag van de twaalf lokale partijen hoe ze de komende vier jaar wel tot een succes gaan maken’, zegt Charlotte Braat, woordvoerder van de Klimaatcoalitie Delft. Een overzicht van alle activiteiten op zaterdag 12 maart staat op de website van de Klimaatcrisis Coalitie, inclusief starttijd en locatie.

Deze landelijke actiedag wordt ondersteund door de landelijke Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, The Transnational Institute (TNI), Code Rood en DeGoedeZaak. Dit samenwerkingsverband organiseert samen de Klimaatmars, die ook later dit jaar weer gepland staat.

 

Foto: Tengbeh Kamara/Greenpeace

Delen met anderen

Ga naar de inhoud