Mars voor klimaat en rechtvaardigheid op 12 november

De crisis is nu!

De problemen in Nederland stapelen zich op en de wereldwijde klimaatcrisis neemt steeds extremere vormen aan. De problemen op het gebied van klimaat, woonbeleid, biodiversiteit, armoede, vervuiling en racisme rijzen de pan uit.  Het falende beleid van de kabinetten Rutte heeft deze crises verergerd. We hebben NU een kans om een nieuwe politieke wind te laten waaien door Nederland. Daarom organiseert de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van 9 maatschappelijke- en milieuorganisaties, de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid. Deze vindt op zondag 12 november in Amsterdam plaats, tien dagen voor de belangrijke Tweede Kamerverkiezingen.

De afgelopen jaren heeft de politiek keer op keer de belangen van grote vervuilende bedrijven verkozen boven de belangen van burgers, ambtenaren, zorgverleners en het MKB.  En een politiek die winst van bedrijven boven het welzijn van mensen stelt, stort ons ook in sociale onzekerheid. Starters kunnen geen woning meer kopen. De sociale huur is uitgekleed. Grote bezuinigingen in de zorg en het onderwijs zorgen voor wachtrijen en verschraling. De lonen van werknemers stijgen nauwelijks mee met de inflatie. Door onmenselijk beleid slapen vluchtelingen in Ter Apel op straat. De getroffen mensen in Groningen en de ouders in het toeslagenschandaal zijn nog steeds niet gecompenseerd. En ook de natuur is de klos: Stikstof uitgestoten door Tata, Schiphol en de bio-industrie bedreigt kwetsbare natuurgebieden. De lucht is op veel plekken vervuild en in ons oppervlaktewater lozen multinationals hun giftige stoffen.

Stuk voor stuk crises die door de escalerende klimaatcrisis worden verergerd. Daarom zijn de komende Tweede Kamerverkiezingen zo belangrijk. Dit is hét moment voor de Nederlandse kiezer om de politiek te laten zien dat er geen tijd te verliezen is om de klimaatcrisis op een rechtvaardige manier aan te pakken. Dat betekent dat de rekening dit keer niet wordt betaald door de gewone mensen, maar door de veroorzakers van deze crisis: de grote vervuilende bedrijven. De Klimaatcrisis Coalitie, die tijdens eerdere klimaatmarsen tienduizenden deelnemers op de been wist te brengen, verwacht op zondag 12 november de krachtigste mars ooit!

De wereld staat in brand

“Ook deze zomer domineerden berichten over extreme droogte, hitterecords die sneuvelen, grote bosbranden en excessieve regenval het nieuws”, vertelt Hilde Stroot, klimaatexpert van Oxfam Novib. “Bijna iedereen kent wel iemand die extreem weer tijdens de zomer heeft meegemaakt. De recente klimaatrapporten liegen er niet om: het klimaat verandert veel sneller dan verwacht. De crisis is nú en het wordt nog vele malen erger als we nu niet in actie komen.”

“Falend overheidsbeleid en grote vervuilende bedrijven zijn de hoofdverantwoordelijken voor deze zorgelijke ontwikkelingen. Om een beeld te geven: slechts 100 bedrijven zijn goed voor ongeveer 71 procent van alle CO2-emissies wereldwijd. En de rijkste 1% is verantwoordelijk voor 50% van de uitstoot. De prijs van gevaarlijke klimaatverandering wordt vooral betaald door de mensen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis. Hier in Nederland, maar vooral in de rest van de wereld. Urgente, drastische en grootschalige maatregelen zijn nodig. Ondanks dat de klimaatcrisis ook Nederland treft, blijven de Nederlandse klimaatmaatregelen nog steeds ver achter om aan de eigen beloftes te voldoen”, aldus Stroot.

Peer de Rijk, campaigner van Milieudefensie, sluit zich aan bij de woorden van Stroot. “De wereld staat in brand. Nederland helpt niet met blussen, maar gooit met 37,5 miljard euro aan fossiele subsidies zelfs extra olie op het vuur. De overheid financiert zo de uitstoot van grote vervuilende bedrijven, terwijl het geld ook geïnvesteerd kan worden in het oplossen van de klimaatcrisis. Bijvoorbeeld door jaarlijks miljoenen woningen versneld te isoleren.”

“De crisis is nu”, benadrukt ook Renske Wienen, woordvoerder van de Goede Zaak. “En de klimaatcrisis versterkt elke andere crisis waar we nu mee omgaan; mensen raken dakloos, armoede wordt nog veel erger en minderheden komen in een nog moeilijkere positie. We moeten nu de handen ineenslaan en samen de straat op. Het klimaatprobleem staat niet los van de andere crises die in ons land en daarbuiten woekeren. Ze zijn symptomen van een politiek die hebzucht naar macht en geld niet los kan laten, ook al kost het levens. Wij zeggen met deze mars: de tijd van egoïsme is voorbij.“

Iedereen heeft recht op een veilige omgeving, schoon drinkwater, voldoende en gezond eten en veilige huisvesting. In Nederland én daarbuiten. Het wordt tijd dat het nieuwe kabinet gaat staan voor een rechtvaardiger en daadkrachtiger klimaatbeleid. Het moet sneller, eerlijker, nu!

De Klimaatcrisis Coalitie roept iedereen op om 12 november in de agenda te noteren en die dag je stem te laten horen voor een nieuwe, groene, sociale politiek. Wij zijn de verandering!

 

Over de mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid 2023 

De Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid is op zondag 12 november in Amsterdam. De route die  we gaan lopen, wordt later bekendgemaakt. De Klimaatmars is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerking van Oxfam Novib, Fridays For Future Nederland, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, De Goede Zaak en Transnational Institute.

 

Houd onze Facebook, Instagram en Twitter in de gaten voor meer informatie!

Mocht je niks willen missen, kom dan in ons Telegram kanaal!

Heb je vragen? Mail ons op info@klimaatmars.nl

 

 

Delen met anderen

Ga naar de inhoud