Hoe verder na de Klimaatmars

Met ruim 40.000 mensen had de Klimaatmars een geweldige opkomst. Onze boodschap: de politiek schiet ernstig tekort en er is nu echt actie nodig. Twee dagen na de mars maakt het kabinet onder druk een draai en voert alsnog een stop in op steun voor fossiele projecten in het buitenland. Een overwinning, maar nog lang niet genoeg. Hoe gaan we verder?

Onze beweging is groeiende en behaalt nodige successen. Na de gewonnen klimaatzaak tegen Shell ging ABP, het grootste pensioenfonds van Europa, overstag en deed fossiel in de ban. Nu zwicht ook het kabinet onder druk om toch te stoppen met buitenlandse investeringen in fossiel. Actievoeren werkt!

 

Route voor opbouw van de beweging

Grote maatschappelijke veranderingen komen er alleen als heel veel mensen in actie komen. Met een mondiale klimaatbeweging kunnen we ervoor zorgen dat de samenleving op een rechtvaardige manier fossielvrij wordt.

De Klimaatmars van 6 november is slechts één manifestatie van die massabeweging. Van grootouders tot scholieren, van boeren tot verpleegkundigen, van Groningers tot Limburgers. Overal zullen mensen geraakt worden door de klimaatcrisis – nu al zijn de gevolgen zichtbaar, vooral in het Globale Zuiden. Toch was nog niet iedereen aanwezig bij de mars. Wie zag je nog niet? Welke club, vereniging of bedrijf kan nog aansluiten? Wie nodig jij uit voor het volgende klimaatprotest? Sla de handen ineen, zo maken we samen deze klimaatbeweging groter.

 

Vervolgstappen

We moeten van ons blijven laten horen, in elke stad en elk dorp een krachtige beweging opbouwen en elke actie aangrijpen om voort te bouwen naar de volgende. Dit zijn de vervolgstappen:

  1. De woonprotesten deze maand. De klimaatcrisis en de wooncrisis zijn met elkaar verbonden. Beiden gaan over het recht op leefbaarheid. Beiden treffen vooral hen die het minste hebben bijgedragen en die zich het minst kunnen verweren, zoals mensen in armoede, mensen van kleur en mensen met een beperking. Beiden lijden onder de macht van het grote geld.Ter illustratie: 70.000 geplande woningen worden niet gebouwd omdat de groei van Schiphol voorrang krijgt. Solidariteit kan beide bewegingen sterker maken. Doe daarom mee met de woonprotesten. Zondag 14 november in Den Haag, zondag 21 november in Utrecht en zondag 28 november in Groningen.
  2. Een klimaatcrisis conferentie in januari of februari 2022 waarin we samen met de bredere beweging een besluit willen nemen over het volgende grote protest en ons begrip van klimaatrechtvaardigheid willen verdiepen.
  3. Een klimaatactiedag op 12 maart 2022 voor de gemeenteraadsverkiezingen, want klimaatrechtvaardigheid is ook een lokaal thema. Energiearmoede, leefbare wijken, zeggenschap voor burgers. De klimaatbeweging moet onderdeel zijn van die discussies en zichtbaar zijn. Daarom roept de Klimaatcrisis Coalitie zaterdag 12 maart uit tot lokale actiedag in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, die plaatsvinden op 16 maart 2022.
  4. Volgende Klimaatmars in mei of juni 2022. Dan willen we alle opgebouwde kracht weer samenbrengen in een massaal protest voor klimaatrechtvaardigheid en het ter verantwoording roepen van de nieuwe regering. Wanneer dat precies wordt en met welke focus gaan we samen met bondgenoten besluiten. Maar hij komt er en we roepen iedereen op om in de aanloop daar naar toe actief bij te dragen aan de mobilisatie.

 

Campagnes en meetings

We roepen iedereen op om actief te worden bij een landelijke organisatie, lokale coalitie of een campagne. Er zijn talloze activiteiten van organisaties binnen de klimaatbeweging waar je een bijdrage aan kunt leveren of onderdeel van kunt worden:

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van grote acties, bijeenkomsten en andere belangrijke informatie. En check de Doe Mee pagina om lokaal in actie te komen!

Delen met anderen

Ga naar de inhoud